The Girl and the Machine

Industriële technieken aanpassen aan de individuele behoeften is een uitdaging. Massaproductie levert alleen ‘meer van hetzelfde’, en daar hangt onze kast vol mee. Maatwerk, met zijn persoonlijke touch, vraagt veel tijd is daarom dikwijls erg duur. Ondertussen zijn er wel enkele bijzonder initiatieven te melden, die techniek en ambacht weten te combineren.

Het Britse Unmade bijvoorbeeld is al enkele seizoenen op de markt aanwezig met ambachtelijke/industriële producten.  Hier kan je truien en sjaals online bestellen, waarvan je het patroon op het scherm door enkele muisklikken aan je eigen smaak en kleurvoorkeuren kan aanpassen.  De trui wordt daarna machinaal gebreid, volgens je hoogst persoonlijk kleurenpatroon dus, en netjes thuis afgeleverd.

De Nederlandse Rosanne van der Meer  heeft een gelijkaardig project opgestart: The Girl and the Machine. Deze knitwear ontwerpster breit op een industriële, state-of-the-art 3D-breimachine, die recht uit het systeem van massaproductie komt. Maar daarmee maakt ze dan wel een ultra-gepersonaliseerd kledingstuk in fijne merinoswol.

De consument kiest een patroon, ontwerp, kleur en materiaal. Het kledingstuk kan verder gepersonaliseerd worden door mouw- en zoomlengte, halslijn en model aan te passen aan de individuele wensen.

www.unmade.com –  www.thegirlandthemachine.com

 

Leave a Reply