Transition: van strak naar volumineus

Trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft decennia lang mee de krijtlijnen uitgezet voor het toekomstige modebeeld . Omdat we in redelijk chaotische tijden leven, voorspelt ze voor komende jaren een chaotische modebeeld, als afspiegeling van de tijd. Dat modebeeld omschrijft ze met de term Transition. Dat is: het vervormen van, aanpassen en herschapen of trans-shaping van kleding. transition-lidewij-edelkoort_lrDe grootste verandering voor komende seizoenen zal een vormverandering zijn. We krijgen kleding die veel meer volume zal geven, met ronde borst-, buik-  en bilpartijen. Maar vooral de mouwen krijgen een hoofdrol toebedeeld. Een mouw moet een eigen kracht hebben.
Om dat te realiseren, hebben we een nieuwe groep ontwerpers nodig, die nog echt kunnen ontwerpen en patronen maken.

Naast deze duidelijke vormverandering, zullen ook de materialen een hele ommekeer meemaken. Ze zullen een combinatie zijn van klassiek en nieuwe technologieën.
transition-1_lrKatoen, linnen, hennep en ruwe zijde zijn goed vertegenwoordigd, maar heel dikwijls worden die gecoat, o.a. met latex of, veel gezien,  met iridiserende materialen, of in laagjes op elkaar gekleefd. Nieuwe materialen zoals papier en pulp komen ook aan bod en zullen in de toekomst groot worden.

De synthetische spinnenvezels zijn zo goed als klaar om gebruikt te worden, ze zijn elastisch en tegelijkertijd bulletproof (!). Zij zullen op termijn de huidige synthetische materialen verdringen. De stoffen moeten steeds soepel zijn, ook al zijn ze dubbelgeweven.

We zijn duidelijk toe aan een nieuwe garderobe!

 

 

Leave a Reply