Coppens in De Munt: Het sluwe vosje

Christophe Coppens was één van de meest gevierde Belgische ontwerpers. Zijn hoeden en accessoires werden gedragen door koninginnen en sterren als Rihanna, Grace Jones en Róisín Murphy. Coppens, van opleiding theaterregisseur werkte altijd al op de grens van mode en kunst. Vier jaar geleden zei hij de modewereld vaarwel om zich volledig op zijn carrière als kunstenaar te kunnen richten. Hij werkt sindsdien vanuit Los Angeles. Dat resulteerde de laatste jaren in verrassende beeldende kunst en goed onthaalde exposities in Rotterdam, Tokyo, Los Angeles en New York. Nu maakt hij zich op om voor de Munt zijn eerste grote opera te regisseren: Het Sluwe Vosje van de Tsjechische componist Leoš Janáček, voor de gelegenheid omgedoopt tot FOXIE!.

De bagage van het theater, verhalen vertellen, licht, geluid, ruimte zijn steeds blijven resoneren in alles wat ik tot hiertoe gedaan heb.

Christophe Coppens: “De cirkel is rond. Ik ben begonnen in het theater, heb vervolgens gekozen om mij op andere media te concentreren. Maar de bagage van het theater, verhalen vertellen, licht, geluid, ruimte zijn steeds blijven resoneren in alles wat ik tot hiertoe gedaan heb. Als ik een object maak, denk ik tegelijk aan de ruimte waarin dit komt te staan, het licht dat er op valt en de soundtrack die er bij hoort. In die zin voelt het heel natuurlijk om na twintig jaar (het is geleden van The House Of the Dying Mermaid in 1997)  opnieuw voor het podium te werken. Ik heb het eerlijk gezegd ook gemist. Het is een heel omvattend gevoel om een opera op het toneel te brengen, voor het eerst kan ik alle facetten van mijn werk tegelijk toepassen. Ik voel het dan ook een beetje als thuiskomen.”

Het is een van de laatste opera’s van Janáček en de eigenzinnige componist kijkt er het leven mild en tegelijk compromisloos in de ogen. Zijn partituur behoort bovendien tot de mooiste muziek die hij geschreven heeft.

VOORSTELLINGEN

Première, 17 maart 2017 – 20:00

21, 23, 25, 28, 30 & 31 maart 2017 – 20:00

19 maart & 2 april 2017 – 15:00

MUNTPALEIS

Tent op Tour & Taxis
Havenlaan 86c, 1000 Brussel

www.demunt.be

Leave a Reply