Repairing the Invisible: herstellen anders bekeken

In het Smak in Gent loopt een interessante tentoonstelling. Niet alleen zijn de tentoongestelde werken van Kader Attia meer dan de moeite van het aankijken waard, maar vooral de boodschap stemt tot nadenken. De Frans–Algerijnse kunstenaar Attia toont o.a. een installatie van oude stoffen die hij verzamelde tijdens zijn reizen in Afrika. Al die stoffen vertoonden herstellingen. Herstellingen betekenen in Afrika iets anders dan in onze Westerse cultuur. Repareren betekent in het Westen ‘terugkeren naar de oorspronkelijke staat’, het verval, de kwetsuur, de slijtage dus ongedaan maken. Anders is dat in traditionele Afrikaanse en Aziatische culturen. Daar blijft het herstel zichtbaar, men hecht er evenveel belang aan de herstelling zelf, en creëert op deze manier een nieuw object, dat rekening houdt met dat verval en het niet ontkent. Zelf zegt hij: “Wat onze huidige samenleving zou moeten leren van deze alledaagse ‘herstelde’ voorwerpen, is dat we moeten leren leven met verval. We moeten de slijtage en kwetsuren aanvaarden en niet ontkennen. Ze verbinden ons opnieuw met dat deel van onszelf dat nooit is verdwenen.”

Smak, Gent – Nog tot 1 oktober 2017 – www.smak.be

Foto’s: Gerepareerde stof uit Algerije, Senegal en Mali – Courtesy the artist and Nagel Draxler, Berlin / Cologne

Leave a Reply