Doos wordt kajak

Hipsters  gaan tegenwoordig shoppen met hun eigen verpakkingsmateriaal: de bijgeleverde dozen worden niet meer geapprecieerd. Maar nu is er een nieuw principe, een stapje verder: de verpakking is ook het product. En wat voor één. Oru Kayak is een opvouwbare kajak die zich laat plooien tot een flink uit de kluiten gewassen kunststof doos. Het idee achter een opvouwbare kajak komt van de Californische designer Anton Willis. Als fervent kajakker frustreerde het hem dat hij op zijn krap bemeten appartement geen kajak kon opbergen. Dus besloot Willis om twee eeuwenoude tradities – het meest basale vaartuig en de Japanse kunst van het vouwen – met elkaar de combineren. Oru Kayak is gemaakt uit één enkel, naadloos stuk materiaal en laat zich middels een aantal ribben openvouwen tot een full size, zeewaardige kajak. In opgevouwen toestand is de Oru een doos: maar de verpakking is nu ook de inhoud.

De kajak is opgetrokken uit dubbelwandig polypropyleen, wat hem stevig, maar tegelijk veerkrachtig maakt. Het gepatenteerde vouwpatroon zorgt ervoor  dat de wand functioneert als een zelfdragende monolitische constructie en dus een inwendige structuur overbodig maakt. De enige naad zit bovenop de kajak en wordt door middel van speciaal ontworpen ‘seam seals’ gesloten zodat een en ander waterdicht blijft tijdens de reis.

Het sterke polypropeen zorgt er niet louter voor dat de Oru Kayak makkelijk weerstaat aan de elementen, maar ook dat hij tot wel 20.000 keer open en toe kan worden geplooid. Polypropeen is bovendien volledig recycleerbaar, wat de Oru Kayak tot een duurzaam product maakt.

In gesloten toestand beslaat de kajak slechts 85 x 70 cm. Hij weegt 13 kg. Er is een bijpassende speciaal ontworpen Oru rugzak.

www.plooikajak.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *