Musée L, nieuw universiteitsmuseum Louvain-La-Neuve

De Université catholique de Louvain (UCL) opent op 18 november 2017 In Louvain-la-Neuve een nieuw museum, het Musée L. Met zijn 3830 m² wordt dit het grootste universitair museum in België.

Focus op dialoog tussen kunst en wetenschap

Het is een uniek museum, niet alleen door zijn aanbod maar ook door zijn aparte manier van presentatie. Het museum kan putten uit een inventaris van 32.000 werken en stelt die op in ongeziene combinaties: een Boeddha naast een middeleeuwse christus, klassieke geschriften tegenover rekenmachines.
De bezoeker krijgt kunst te zien, maar niet uitsluitend. Ook stukken uit de wetenschappelijke collecties van de UCL krijgen een glansrol: kunstwerken en de unieke wetenschappelijke collecties van de UCL worden naast elkaar geplaatst, en gaan zo met elkaar in discussie. Het publiek zelf kan in 3 laboratoria aan de slag gaan met de artefacten.

Naast de te verwachten kunstwerken, krijgt het publiek dus ook een mooie doorsnee van specimens uit de natuurlijke historie, archeologische en etnografische voorwerpen en wetenschappelijke uitvindingen.

Het gebouw zelf is een realisatie van de architect André Jacqmain. Het werd van 1969 tot 1975 gebouwd en is een van de eerste gebouwen na de scheiding van de Universiteit van Leuven en haar verhuizing naar Wallonië (KULeuven in Vlaanderen en UCL in Wallonië). Het meubilair, ontworpen door designer Jules Wabbes en bestemd voor wat oorspronkelijk een bibliotheek was, is gedeeltelijk opnieuw geïntegreerd in het museum.

Voor haar eerste tentoonstelling verwelkomt het Musée L de kunstenaar Barthélémy Toguo uit Kameroen. Het zeer geëngageerde werk van Barthélémy Toguo, reflecteert de actualiteit met een focus op de migratie en klimaatverandering. De tentoonstelling richt zich op een breed publiek.

In oktober kan het publiek voor het eerst een tijdelijke tentoonstelling bezoeken. De officiële opening volgt op 18 november 2017.

Illustraties:  O’Brady (boven) – Manet (onder) – www.museel.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *